News

Carat, clarity, color, cut

20 oktober 2022

De 4 kwaliteit bepalende c’s van diamant

Voordat een diamant in een sieraad wordt verwerkt, wordt het onderworpen aan een kwaliteitstest. Diamantexperts keuren de steen volgens de richtlijnen die zijn opgesteld rondom ‘de 4 C’s’. Dit zijn: karaat, helderheid (zuiverheid), kleur, en de slijpkwaliteit. Of in het Engels: carat, clarity, color en cut. De opgestelde criteria gelden internationaal, zodat een betrouwbaar waardeoordeel ontstaat.

Carat

‘Carat’, of in het Nederlands: ‘karaat’, wordt als aanduiding gebruikt om aan te geven hoe groot en zwaar een diamant is. Hoe groter de steen, hoe meer karaat. De waarde wordt afgekort tot ct. 1 carat= 0,2 gram.

Clarity

Een ruwe diamant ontstaat onder invloed van druk en hitte, en gaat over van koolstof in een grafietsoort. Diamanten zijn hierin bijzonder. Want waar grafiet uit meerdere elementen kan bestaan, bestaat diamant uit één element: koolstof. Hoe zuiverder de diamant, dit wil zeggen: hoe minder insluitsel, hoe hoger de prijs. Een 100% zuivere diamant is echter een mythe. Een diamant krijgt de beoordeling ‘loepzuiver’ wanneer de diamantexpert met een tienvoudig vergrotende loep geen onzuiverheden kan waarnemen.

Color

Gaat het om witte diamanten, dan is een kleurloze, transparante diamant het meest kostbaar. Dit komt omdat, net als bij ‘clarity’ ook kleurschakeringen in diamant worden veroorzaakt door afzettingen in de steen. Bij gekleurde diamanten geldt precies het tegenovergestelde: hoe intenser de kleur van gekleurde diamanten, hoe kostbaarder is de diamant.

De kleurbepaling van diamanten is een handmatig proces waarbij diamantexperts de stenen vergelijken met zogenaamde ‘master stones’ die perfect binnen een kleur-klasse vallen. De kleur-kwaliteit van witte diamanten kent diverse kwalificaties en wordt aangeduid met een letter.
Beginnend bij (Exceptional) Deze kwalificatie omschrijft de meest kleurloze en daarmee meest kostbare diamanten.
De aanduiding gaat tot de letters: I-J (Top Crystal) Diamanten met deze kwalificatie hebben een licht gelige kleur.

Cut
De ‘cut’ of in het Nederlands ‘slijpvorm’, is de enige kwalificatie waarbij de gift van Moeder Natuur buiten kijf staat en juist de kwaliteit van slijpen van de diamantslijper wordt beoordeeld. De slijpkwaliteit is delicaat, omdat deze de reflectie van het licht en daarmee de glans en schittering bepaalt. Onafhankelijk van de gekozen slijpvorm, wordt tijdens deze fase de diamant beoordeeld op symmetrie, glans en proportie. De kwalificaties zijn omschreven in speciale diamantcertificeringen. Er zijn een aantal instituten die diamanten beoordelen. De meest bekende en gerenommeerde zijn de HRD (Hoge raad voor diamant) en het GIA (Gemological Institute of America).

Bekijk collectie

Meer nieuws